Samenwerkingsverbanden intern (Emma Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC)

Binnen het Emma Kinderziekenhuis zijn samenwerkingsverbanden opgebouwd met betrekking tot kliniek, onderwijs en onderzoek.

De klinische samenwerking richt zich binnen het Emma Kinderziekenhuis op de onderafdeling KHI waarbij de nadruk ligt op klinische zorg van patiënten met aandoeningen gerelateerd aan of na terugkomst uit ‘de tropen’.

De samenwerking op onderwijsgebied bestaat binnen het Emma Kinderziekenhuis en met het AIGHD (onder leiding van G. ten Asbroek) met name gericht op studenten in het tweede jaar en derde jaar van de bachelors fase.

De samenwerking op het gebied van onderzoek richt zich met name op het AIGHD voor wat betreft verschillende onderzoeksprojecten in Afrika. De evaluatie in Nigeria (Kwara state) van het Health Insurance Program, dat door het AIGHD gecoördineerd word en waarbij twee PhD studenten (D. Brals en S. Aderibigbe) betrokken zijn. Het tweede project is het  SSNSS (South Sudan Nodding Syndrome Study).

In het programma ter evaluatie van de etiologie van koorts in Burkina Faso, waarbij Dr. Schallig de coördinator is en F. Kiemde de promovendus, werkt de GCHG intensief samen met de afdeling medische microbiologie (onder leiding van Prof. M. d Jong).

Samenwerkingsverbanden nationaal en internationaal

Nationaal richten de contacten van de GCHG wat betreft onderwijs op samenwerken met andere academische centra en dan met name op het gemeenschappelijk organiseren van cursussen, nascholingsactiviteiten en een Summer school (Leids Universitair Medisch Centrum en het UMC-Utrecht (WKZ).

Internationaal richt de samenwerking zich, binnen Europa, voornamelijk op de ‘Liverpool School of Tropical Medicine’ (LSTM) voor wat betreft onderwijs aan master studenten en onderzoek,  University of Oxford voor onderzoekssamenwerking en het Institute of Tropical Medicine (ITG), Antwerpen op onderzoek en het begeleiden van PhD studenten.

Internationale samenwerkingsverbanden buiten Europa zijn voornamelijk gericht op Afrika met onderzoeksprojecten in Malawi (op het gebied van malaria, anemie, coma & convulsies en ondervoeding), in Nigeria (op het gebied van de evaluatie van de impact van verzekerings-programma’s op de gezondheid van kinderen), in Uganda op het gebied van ‘critical care’ en malaria preventie, in Zuid Soedan op het gebied van Nodding Syndrome en in Burkina Faso op het gebied van koorts evaluatie bij kinderen. Nieuwe samenwerkingen worden momenteel opgezet met Gambia en Ghana in Afrika en Myanmar en Bangladesh in Azië.